Salonboot "Lelie"

Lelie is een prachtig nostalisch salonbootje, gebouwd in 1915. Volgens de overleveringen is het een voormalig officiersschip waarmee vloot inspecties werden uitgevoerd door de hogere rangen binnen de Koninklijke Marine.

Vanaf het moment dat je aan boord stapt, proef je het begin van de vorige eeuw. Het ranke scheepje heeft dus al meer dan een eeuw op de Nederlanse wateren doorgebracht. Hoeveel mensen hebben in de afgelopen eeuw al door dezelfde ramen naar buiten gekeken?

Lelie heeft een 7.5 meter lange stalen geklonken romp met een teakhouten opbouw. Aan de binnenkant van het schip zie je de klinknagels nog overal zitten. Lelie heeft een diepgang van 80 cm en een doorvaarhoogte van 1.60 cm. Binnen is het ongeveer 1.75 hoog. Even bukken bij binnenkomst voor langere mensen, maar eenmaal binnen kunt u zittend genieten van de bijzondere omgeving.

Lelie wordt aangedreven door een 2 cilinder 18 pk Yanmar dieselmotor welke helemaal in het vooronder ligt. Een lange schroefas drijft een forse schroef aan waardoor we met weinig toeren heerlijk door het water snijden.

Vereniging Oude Glorie

Salonboot Lelie is opgenomen in het register van Vereniging Oude Glorie. Deze vereniging zet zich ondermeer in voor het behoud van vooroorloogse motorjachten. Het onderhoud van deze oude schepen kost veel tijd en geld. Door met ons een prachtige tocht over de Eem te maken helpt u salonboot Lelie goed onderhouden in de vaart te houden.